قانون مالیاتهای مستقیم در سال 1366 توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شد. در سالهای بعد سازمان امور مالیاتی بهمنظور تشویق مودیان به پرداخت مالیات، اقدام به تعیین طرحهای تشویقی و جرایم مالیاتی کرده است. در اصلاحات سال 1394 تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم از سوی سازمان امور مالیات کشور اعلام شد که بهموجب آن بعضی از صاحبان مشاغل از ارائه مدارک و دفاتر مالی و ثبتنام اظهارنامه مالیاتی معاف میشوند.
حتما برایتان سوال پیش آمده است که تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم چیست؟ در این مقاله به تعریف تبصره ماده 100 به زبان ساده میپردازیم و شرایط و نحوه بهرهمندی از مزایای این مشوق مالیاتی را بیان میکنیم. با صرف چند دقیقه برای مطالعه مطلب پیش رو اطلاعات لازم را درباره تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم به دست خواهید آورد.
تبصره ماده 100 چیست؟
تبصره ماده 100 به زبان ساده یکی از مشوقهای مالیاتی است که سازمان امور مالیاتی کشور برای تشویق مودیان به پرداخت مالیات در نظر گرفته است. مطابق با تبصره ماده 100، چنانچه مجموع فروش سالیانه صاحبان مشاغل تا 100 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد، از ثبتنام اظهارنامه مالیاتی معاف خواهند شد. البته ذکر این نکته ضروری است که برای برخورداری از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم باید تا پایان خرداد، نسبت به ثبتنام اظهارنامه مالیاتی سال قبل و ارائه دفاتر و مدارک مالی به اداره مالیات اقدام کنید.
ازهمینرو کلیه صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی موظف به ثبتنام و ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان مالیاتی هستند. تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم هر ساله توسط سازمان امور مالیاتی برای صاحبان مشاغل و بعضی از گروههای شغلی در نظر گرفته میشود و سقف آن در هر سال با سالهای قبل متفاوت است.
سقف تبصره ماده 100 سال 1402
بعد از پاسخ به سوال «تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم چیست» بهتر است به سراغ حداکثر میزان استفاده از این تسهیلات بپردازیم. مطابق با قانون بودجه سال 1402، سقف تبصره ماده 100 سال 1402 معادل 67.200.000.000 ریال یا ۶ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان برای مودیان اشخاص حقیقی گروه اول، دوم و سوم در نظر گرفته شده است.
توصیه میکنیم برای محاسبه دقیق مالیات از انواع نرمافزارهای حسابداری مانند نرم افزار فروشگاهی متناسب با کسبوکارتان استفاده کنید. نرمافزار حسابداری فروشگاهی دشت همکاران سیستم موردتایید اداره امور مالیاتی است و گزارشهای موردنیاز این سازمان را بدون نیاز به حسابدار تهیه میکند.
چه کسانی میتوانند از تبصره ماده 100 استفاده کنند؟
کلیه صاحبان مشاغلی که مجموع فروش محصولات یا عرضه خدماتشان در سال قبل حداکثر 100 برابر سقف معافیت مالیاتی (67.200.000.000 ریال) باشد، مشمول تبصره 100 قانون مالیات های مستقیم 1402 خواهند شد. البته شرط بهرهمندی از مزایای این مشوق مالیاتی بارگذاری فرم مالیات مقطوع در درگاه خدمات الکترونیکی سازمان امور مالیاتی است.
مشمولان تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم از نگهداری اسناد و مدارک موضوع این قانون و تسلیم اظهارنامه عملکرد معاف خواهند شد. به یاد داشته باشید که یکی از شروط بهرهمندی از مزایای تبصره تشویق مالیاتی پرداخت کامل مالیات در سالهای گذشته و نداشتن بدهی است. در پاسخ به سوال پرونده مالیاتی من از کجا قابلمشاهده است، باید شما را به سامانه استعلام مالیات ارجاع دهیم.
شرایط استفاده از تبصره ماده 100 مالیات های مستقیم
مودیان مالیاتی که قصد بهرهمندی از مزایای تبصره ماده 100 مالیات مستقیم را دارند، باید شرایط لازم برای ثبتنام اظهارنامه مالیاتی داشته باشند. در ادامه شرایط استفاده از این مشوق مالیاتی را برایتان بیان میکنیم:
• اولین شرط بهرهمندی از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم 1402 این است که مجموع فروش کالا و خدمات در سال 1401 باید حداکثر 100 برابر سقف معافیت مالیاتی (6 میلیارد و 720 میلیون تومان) باشد.
• مودیان مالی مشمول تبصره ماده 100 باید مالیات سال گذشته خود را بهطورمقطوع تعیین و پرداخت کرده باشند یا برگ تشخیص صادره از سازمان امور مالیاتی موردقبول مودی باشد.
• ثبتنام اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده 100 و همچنین درخواست استفاده از این تبصره باید تا پایان مهلت ثبتنام اظهارنامه مالیاتی در سامانه مربوطه ثبت و برای سازمان امور مالیاتی ارسال شده باشد.
ازآنجاییکه قیمتگذاری تاثیر مستقیمی روی مجموع فروش محصولات و خدمات دارد، توصیه میکنیم بدون داشتن اطلاعات کافی اقدام به تعیین قیمت نکنید. به این منظور پیشنهاد میکنیم مقاله قیمتگذاری را مطالعه کنید تا دانش کافی درباره انواع روشهای قیمتگذاری به دست آورید.
چگونگی استفاده از ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم سال 1402
کلیه مودیان مالیاتی مشمول ماده 100 قانون مالیات مستقیم باید نسبت به ثبتنام اظهارنامه مالیاتی تبصره 100 اقدام کنند. نحوه ثبتنام این اظهارنامه از اظهارنامه مالیاتی عادی متفاوت است که در ادامه به آموزش آن میپردازیم:
توجه کنید که سازمان امور مالیاتی سامانههای مختلفی را برای انواع مالیات راهاندازی کرده است. بهعنوان مثال، صاحبان مشاغل برای پرداخت مالیات ارزش افزوده فقط میتوانند از طریق سامانه ارزش افزوده اقدام کنند که با بخش اظهارنامه مالیاتی تبصره 100 کاملا متفاوت است.